Team- en individuele coaching Kernteam projectorganisatie

Voor onze opdrachtgever Rijkswaterstaat hebben wij een programma samengesteld voor team –en individuele coaching op het vlak van ontwikkeling van persoonlijk leiderschap voor medewerkers en managers binnen het kernteam. Hierbij zijn diverse onderwerpen van belang: inspireren, vertrouwen, samenwerken, wendbaarheid, organisatiesensitiviteit en zelfsturing. De basis voor ons programma is het teammodel van Lencioni welke wij hebben gebruikt als onderlegger voor dit programma. We werken in dit programma op 3 niveaus; persoon, team en organisatie. Het programma bestaat uit verschillende modules, die tussentijds flexibel in te zetten zijn te weten Bewustwording, Beweging en Borging. Tijdens de uitvoering van het programma is gebleken dat een aantal teamleden behoefte had aan een persoonlijk coachingstraject. Ook dit hebben wij uitgevoerd. Hierbij  hebben wij een resultaatgerichte en actieve stijl van coachen gehanteerd waarbij gedragsverandering centraal staat.